Balears frega els 510.000 afiliats a la Seguretat Social per novembre i recupera el nivell de creació de feina fora de temporada alta d’abans de la pandèmia

18/11/2021

Balears frega els 510.000 afiliats a la Seguretat Social per novembre i recupera el nivell de creació de feina fora de temporada alta d’abans de la pandèmia

Durant aquest mes el nombre de treballadors donats d’alta en el sistema és un 1,7% superior al registrat per febrer de 2020


El nombre d’altes a la Seguretat Social a les Illes Balears durant aquest mes de novembre s’aproxima a les 510.000, amb la qual cosa es recuperen els nivells de creació de feina fora de la temporada alta que hi havia abans de la pandèmia de Covid-19, segons les dades que ha fet públiques el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Concretament, hi ha devers 8.500 afiliats més ara que per febrer de 2020, just abans de decretar-se l’estat d’alarma.

En el conjunt de l’Estat l’afiliació a la SS acumula set mesos consecutius de creixement, amb més de 730.000 noves altes des de maig. Tot i que aquest increment coincideix amb els mesos de la temporada turística, que a territoris com l’arxipèlag representen una major variació de l’activitat en comparació amb l’hivern, per novembre la xifra de persones donades d’alta a les illes ja supera en un 1,7% la que es va comptabilitzar durant el segon mes de 2020. En canvi, respecte de l’octubre passat, els inscrits davallen al voltant de l’1%.

Al mateix temps, es manté la tendència de descens en el nombre d’expedients de regulació temporal de l’ocupació, que gairebé es va retallar a la meitat el mes passat; per octubre a les Illes Balears hi havia 273 empreses i 8.904 treballadors afectats, dels quals 3.586 ho eren per una suspensió parcial. D’aquests gairebé nou mil expedients actius, 1.903 van ser per força major. Per setembre el nombre d’ERTO a l’arxipèlag superava els 15.600.

Prestacions per a autònoms

D’altra banda, a principis de novembre a les Illes es concediren un total de 2.348 prestacions extraordinàries per a autònoms, que són el 62% de les sol·licituds presentades. A finals de setembre hi havia més de 7.237 ajudes resoltes favorablement, de les més de 9.500 que es van presentar durant aquell mes.

La vigència d’aquestes prestacions s’ha ampliat fins a febrer de 2022, d’acord amb les principals associacions que representen el col·lectiu. Així, el Reial Decret-llei 18/2021 estableix noves exoneracions a la Seguretat Social per als autònoms que reprenguin la seva activitat fins a gener, i ajudes per a aquells que continuen molt afectats per les conseqüències de la pandèmia.