La Delegació del Govern a Catalunya participa a la Setmana de l’Arquitectura de Barcelona

03/05/2019


Organitza tres visites guiades gratuïtes al Palau Montaner, la seva seu actual al carrer Mallorca de Barcelona, els propers dies 12, 14 i 16 de maig


La seu de la Delegació del Govern a Catalunya ha organitzat en el marc de la Setmana de l’Arquitectura de Barcelona tres visites guiades a la seva seu, el Palau Montaner, situat al carrer Mallorca, 278. El Palau Montaner és un edifici modernista (1889-1893), obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner.

Les tres visites guiades tindran una durada aproximada d’una hora i mitja i es faran els propers diumenge, 12 de maig (12h); dimarts, 14 de maig (18 h), i dijous, 16 de maig (18h).

Obrint les seves portes a la ciutadania, la Delegació del Govern a Catalunya participa al programa d’activitats que s’ha convocat dins de la Setmana de l’Arquitectura de Barcelona, una organització conjunta des del 2017 de l’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Mies van der Rohe, en col·laboració amb l’Escola de Disseny Barcelona Building, Construmat, i ArquinFAD.

Totes les activitats inscrites a la Setmana tindran lloc a diferents escenaris de Barcelona des del dia 9 al 19 de maig. L’extens programa d’actes inclou més de 150 accions com ara cicles de cinema i arquitectura, conferències, rutes, concursos o espais de difusió per tota la ciutat.

El principal objectiu de l’organització és el de reforçar el vincle entre l’art de l’arquitectura urbana i la ciutadania d’una ciutat que la gaudeix com un patrimoni quotidià d’atractiu indubtable.

Les visites guiades al Palau Montaner seran gratuïtes però cal una inscripció prèvia enviant un correu electrònic a: direccion_aff.barcelona@correo.gob.es que inclogui el nom, cognoms i DNI de l’interessat/da. La inscripció es confirmarà per correu electrònic a correu seguit.

El Palau Montaner

El Palau Montaner és obra de l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner (1849-1923) que continua les obres allà on, per desavinences amb la propietat, les deixa Josep Domènech i Estapà, primer arquitecte de l’edifici. Tot i la llibertat creativa que l’editor Ramon Montaner i Vila –propietari–, li atorga a Domènech i Montaner per bastir la seva mansió familiar, va decidir continuar l’obra a partir de la carcassa construïda pel seu predecessor, introduint-hi elements ornamentals i ampliant-ne el ràfec previst per amorosir la severitat de les línies i dotar-la de caràcter.

Domènech i Montaner, nebot de l’editor, també havia construït la seu de l’editorial ‘Montaner y Simón’ per a l’oncle i el seu soci Francesc Simon al carrer Aragó. També s’havia fet càrrec del disseny i direcció de projectes de l’editorial. Al Palau Montaner, Domènech i Montaner va enriquir l’exterior del tercer pis amb una representació seriada de ceràmica vidriada de figures prerafaelites, atribuïdes a Alexandre de Riquer, que explicava l’evolució de la impremta des dels seus inicis, i equilibrà les proporcions de les façanes.

A l’interior, Domènech i Montaner va dibuixar un ampli vestíbul amb una escalinata imperial de pedra amb elements esculturals florals i zoomòrfics. Al capdamunt hi emplaça una gran claraboia de vidre mosaic que il·lumina l’entrada amb llum zenital. Domènech i Montaner es va envoltar ja aleshores d’un equip dels millors artesans de les arts aplicades de l’època:  amb els mosaics de Lluís Bru, les escultures d’Eusebi Arnau, l’ebenisteria i teixits de Gaspar Homar, la forja de Francesc Tiestos i els vitralls d’Antoni Rigalt.