Teresa Cunillera anuncia que el Govern ja treballa per a declarar els municipis afectats per les darreres inundacions com a ‘zones afectades greument per una emergència de protecció civil’

29/10/2019


La delegada del Govern i els subdelegats a Lleida i Tarragona es reuneixen a Montblanc amb alcaldes i representants municipals de localitats afectades.La inclusió en el Reial Decret-llei 11/2019 activa 9 ministeris i inclou ajudes per reparar els efectes en habitatges, establiments, explotacions i infraestructures


La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, s’ha reunit aquest dimarts a Montblanc amb prop d’una trentena d’alcaldes de municipis afectats per la DANA de la setmana passada per reiterar-los el suport del Govern d’Espanya i informar-los que ja s’està treballant per incloure’ls en el Reial Decret-Llei 11/2019 que permetrà declarar-los "zona afectada greument per una emergència de protecció civil", tal i com el Consell de Ministres va fer el 20 de setembre passat amb les províncies i comunitats autònomes que havien patit temporals, inundacions, incendis forestals i altres catàstrofes naturals.

Concretament, la delegada del Govern a Catalunya s’ha reunit amb alcaldes de les zones de la Conca de Barberà, Les Garrigues i la costa tarragonina, les més afectades pel temporal.

La trobada s’ha celebrat a la seu del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i hi han assistit els alcaldes de Montblanc, L’Espluga de Francolí, Vilaverd, Vimbodí, Riudoms, La Riba, Marçà, Prades, Constantí, Vallclara, Vilanova de Prades, Cambrils, Salou, y Vila-seca, de la província de Tarragona; i els alcaldes de Cervià de les Garrigues, Arbeca, El Vilosell, Juneda, L’Albí, L’Espluga Calba, La Floresta, La Pobla de Cérvoles, Vinaixa, Tarrés, Els Omellons i El Poal, de la província de Lleida. També el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i d’altres representants municipals.

La delegada del Govern a Catalunya ha estat acompanyada pel subdelegat a Tarragona, Joan Sabaté; el subdelegat a Lleida, José Crespín; així com per la cap de l’Àrea de Protecció Civil de la Delegació del Govern a Catalunya, Carmen Raposo, i el cap de l’Àrea d’Agricultura, José Luís Guarga.

Nou ministeris en acció

La declaració de "zona afectada greument per una emergència de protecció civil" permet articular l'adopció d'un conjunt de mesures urgents per part de nou ministeris per pal·liar els danys personals i materials causats per sinistres.

D’entrada, el Ministeri de l'Interior gestiona les ajudes dirigides a pal·liar els danys personals o materials soferts per les famílies en el seu habitatge habitual o en els seus béns de primera necessitat i per les comunitats de propietaris en els elements comuns, així com els causats en establiments mercantils, industrials o de serveis.

També sufraga despeses d'emergències realitzades per les corporacions locals i compensa les persones físiques o jurídiques que hagin dut a terme prestacions personals o de béns a requeriment de l'autoritat competent. La seva concessió té caràcter subsidiari i complementari a les indemnitzacions abonades per les entitats asseguradores o el Consorci de Compensació d'Assegurances.

La major part de la compensació dels danys per les pèrdues sofertes en les produccions agrícoles i ramaderes procedeix de les indemnitzacions de les assegurances agràries, però el Decret-llei preveu que el Ministeri d’Agricultura concedeixi ajuts a aquelles explotacions agrícoles i ramaderes que no tinguin contractada la pòlissa d'assegurança quan hagin patit pèrdues superiors al 30% de la seva producció, sempre que s'hagués contractat l'assegurança per a la campanya anterior i en aquesta campanya no s'hagués contractat encara, perquè els quedava termini per formalitzar la pòlissa, o perquè no s'havia obert el període de subscripció. Els titulars d'explotacions agrícoles amb pòlisses emparades pel Pla d'Assegurances Agràries Combinades poden rebre ajuda per pal·liar danys que no siguin assegurables.

Pel que fa al Ministeri per a la Transició Ecològica, es recullen actuacions per restaurar el domini públic marítim terrestre al litoral corresponent, així com el domini públic hidràulic.

El Decret-llei també faculta el Ministeri de Foment a declarar d'emergència les obres executades per aquest departament per a reparar els danys ocasionats en infraestructures de la seva titularitat.

El Ministeri de Política Territorial i Funció Pública gestiona ajudes per reparar els danys en infraestructures municipals i a la xarxa viària de les diputacions provincials fins al 50% del cost de cada projecte.

Pel que fa al Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, el Decret-llei permet establir bonificacions i exempcions de quotes de la Seguretat Social.

Per la seva banda, el Ministeri d'Hisenda concreta les exempcions en la quota de l'Impost sobre Béns Immobles i les reduccions en la quota de l'Impost sobre Activitats Econòmiques. Com és habitual, estaran exemptes de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques les ajudes per danys personals.

En l'àmbit del Ministeri d'Economia i Empresa, el Decret-llei preveu que es pot sol·licitar l'actuació del Consorci de Compensació d'Assegurances per a una avaluació més correcta dels danys no personals (en habitatges o empreses) sempre que no afectin béns de titularitat pública.

L'activació d'ajuts per a empreses és l'aportació del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme per a pal·liar les conseqüències de les situacions catastròfiques.

Al costat dels municipis

Teresa Cunillera ha explicat als alcaldes que, “des del primer moment, la voluntat de la Delegació del Govern a Catalunya ha estat la de ser al costat dels municipis afectats i de les institucions implicades per col·laborar en tot allò que fos possible”.

El mateix dia del temporal, la delegada del Govern va trucar als consellers d’Interior i de Territori de la Generalitat per oferir-los la col·laboració de la Unitat Militar d’Emergències (UME) y de la Guàrdia Civil, així com dels serveis de Protecció Civil i de la resta d’organismes de la Delegació del Govern. Així mateix, els subdelegats del Govern de les quatre províncies es van desplaçar des de primera hora per donar suport als alcaldes i a la ciutadania dels municipis més castigats per la riuada i contribuir a l'avaluació dels danys. Teresa Cunillera ha posat en valor la tasca dels subdelegats, agraint que hagin estat “a peu de carrer i al costat dels municipis des del primer moment”.