La taxa de criminalitat a les Illes Balears se situa en 52 delictes per cada mil habitants en el primer semestre

17/09/2021

La taxa de criminalitat a les Illes Balears se situa en 52 delictes per cada mil habitants en el primer semestre

La finalització de les restriccions a la mobilitat per la Covid-19 ha suposat un repunt, del 4,3%, en el nombre de les infraccions penals, tot i que la tendència segueix sent molt inferior a la que hi havia a les Illes abans de la pandèmia


La taxa de criminalitat a les Illes Balears es va situar en 51,9 delictes per cada mil habitants en acabar el primer semestre d’enguany. La finalització de les restriccions a la mobilitat que es van imposar l’any passat per la Covid-19 ha suposat un repunt, del 4,3%, en el nombre d’infraccions penals; en xifres absolutes, es van registrar un total de 26.885, segons el Balanç de Criminalitat que ha donat a conèixer aquest divendres el Ministeri de l’Interior. Tot i així, la incidència segueix molt per davall a la que se registrava a l’arxipèlag abans de la pandèmia, que superava els 67 casos per cada mil habitants durant els primers mesos de 2020.

En el conjunt de l’Estat espanyol, la taxa de criminalitat és de 39 delictes per cada mil habitants. Les illes segueixen sent la comunitat amb una incidència major en proporció al nombre d’habitants –seguit de la ciutat autònoma de Melilla, i de Madrid i Catalunya-, però s’ha de tenir en compte que aquest índex només fa el còmput dels residents censats i n’exclou la població flotant, molt significativa en tractar-se d’una zona turística. Per illes, la taxa de criminalitat és de 53 delictes o faltes per cada mil habitants a Mallorca; 55, a Eivissa; 36, a Menorca, i 34, a Formentera.

Per la seva tipologia, de gener a juny s’ha detectat un augment més significatiu dels delictes lleus, que fan referència a danys o furts, amb increments del 21% i 26%, respectivament. Les estadístiques també reflecteixen un 6,6% més de casos de maltractaments en l’àmbit familiar que han estat detectats en aquest temps per les Forces i Cossos de Seguretat, amb més de 2.000 denúncies registrades en el primer semestre. En el mateix període els delictes contra la llibertat sexual es van incrementar en un centenar de casos nous, fins a comptabilitzar-ne 340. Les infraccions més nombroses segueixen sent les que estan relacionades amb lesions, amenaces i estafes, amb 9.144 casos a la primera meitat de l’any, que suposen un descens del 8,6% en comparació amb l’exercici anterior.

En els sis primers mesos de 2021, les Forces i Cossos de Seguretat han esclarit 4 de cada 10 infraccions penals comeses a la Comunitat Autònoma, un percentatge que es manté en els nivells de rècord de la darrera dècada. La taxa de detinguts i d’investigats s’eleva a 256 per cada mil infraccions, la qual cosa també supera les dades dels últims deu anys.

A Palma la taxa de criminalitat és de 64,4 casos per cada 1.000 residents –són dos casos més de mitjana que en el 2020- i el total de denúncies ha crescut un 9%. D’entre els municipis amb més de 20.000 habitants, segueixen la tendència ascendent Manacor (amb un 3,6% més de delictes registrats); Eivissa (3,6%); Maó (30%); Llucmajor (2,9%); Santa Eulària des Riu (9,9%); Sant Josep de sa Talaia (22,5%) i Ciutadella (19%). En canvi, la taxa de criminalitat ha baixat a Sant Antoni de Portmany (amb un 8,2% d’infraccions penals menys que en el mateix període de l’any passat); Marratxí (-15,2%); Inca (-1,8%); Calvià (-6,9%) i Alcúdia (-4,8%).

Les dades publicades pel Ministeri de l'Interior es poden consultar en el Portal Estadístic de Criminalitat, a l'enllaç següent: https://estadisticasdecriminalidad.ses.mit.es/