La Delegada, Aina Calvo, entrega el reconeixement Meninas 2021 a la Unitat de Protecció Familiar de la Policia Local de Palma

La Delegada, Aina Calvo, entrega el reconeixement Meninas 2021 a la Unitat de Protecció Familiar de la Policia Local de Palma

24/11/2021

La Delegada, Aina Calvo, entrega el reconeixement Meninas 2021 a la Unitat de Protecció Familiar de la Policia Local de Palma

Aquest grup especialitzat en Violència de Gènere sorgeix d'un equip policial que va començar a funcionar a finals dels anys noranta per oferir assistència especialitzada a les víctimes i el composen 8 agents i un oficial


La Unitat de Protecció Familiar de la Policia Local de Palma (UPFA) ha rebut aquest dimecres el reconeixement Meninas 2021, per la seva tasca d'atenció i protecció a les víctimes de violència de gènere. La Delegada del Govern a les Illes Balears, Aina Calvo, ha entregat la distinció, que s'atorga amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, el 25 de novembre.

Aquests reconeixements, de caràcter honorífic, es concedeixen des de 2013 a persones, col·lectius, entitats i institucions destacades en la prevenció i la lluita contra la violència masclista i en l'atenció, assistència, protecció i recuperació de les víctimes.

Des de 1995 la Policia Local de Palma ha assignat recursos humans i materials a la lluita contra la violència de gènere, en col·laboració amb la Policia Nacional. El 2006 es formalitza la creació de la Unitat de Protecció Familiar i l'any 2012 s'incorpora al sistema Viogèn. El 2014 es va habilitar l'accés dels seus components a la base de dades del Ministeri de Justícia. Tres anys després es va signar l'acord de col·laboració entre la Policia Nacional i la Policia Local de Palma, per tal de garantir el compliment de les mesures judicials de protecció a les víctimes de violència de gènere.

La Unitat de Protecció Familiar està composada per 8 agents i un oficial. Entre les seves funcions hi ha la de realitzar valoracions policials de risc i revisar les diligències sobre delictes relacionats amb l'àmbit familiar i dels menor. També s'ocupa de fer el seguiment dels casos de violència de gènere en funció dels protocols.

Fundació Asombra

Les escultures de forja de les Meninas, que la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere entrega als homenatjats durant el 25-N, s'han elaborat en tallers de la Fundació Asombra als centres penitenciaris. L'estatueta ha estat recollida per la integrant de la Unitat de Protecció Familiar de la Policia Local de Palma Aina Beltrán.

La Delegada del Govern a les Illes Balears, Aina Calvo, ha destacat l'enorme implicació de les policies locals i la complicitat dels ajuntaments en la lluita contra la violència de gènere, mitjançant la configuració d'una xarxa de proximitat fonamental per combatre aquesta xacra. Calvo ha assegurat que la coordinació i la unitat d'acció entre les diferents institucions, entitats i Forces i Cossos de seguretat és "essencial"; "la resposta social contra la violència masclista és cada vegada més contundent, més unànime, més decisiva, però cada vegada que una dona és atacada o assassinada, significa que tota la societat dóna una passa enrere en aquesta lluita", ha subratllat.

A l'acte, celebrat a la seu de la Delegació del Govern a Palma, han assistit responsables de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat a les illes, autoritats i diversos representants del Govern, del Consell de Mallorca i de l'Ajuntament de Palma.