Salom: “El Govern d'Espanya ha estret la col·laboració de FFCCSE amb policies locals i europees contra l'amenaça yihadista”

Salom i Jarabo, entre els organitzadors

19/04/2018

La delegada del Govern Maria Salom ha inaugurat aquest matí les Jornades de formació sobre ‘Terrorisme yihadista’ que organitza la International Police Association de Balears


La delegada del Govern en Illes Balears, Maria Salom, ha inaugurat aquest matí les Jornades de formació sobre  ‘Terrorisme yihadista’ que organitza la International Police Association (IPA) d'Illes Balears en col·laboració amb la Confederació Espanyola de Policia (CEP), i que se celebren avui i matí a la seu de la Delegació d'Economia i Hisenda de Palma.

En presència de policies de tots els cossos, la delegada ha assegurat que és “fonamental aprofundir en la coordinació i col·laboració en la lluita contra el terrorisme yihadista”. Una lluita “que ens incumbeix a tots i en la qual la formació de tots els estaments implicats (FFCCSE, Justícia, Intel·ligència…) és bàsica per prevenir possibles atemptats i per actuar en el desgraciat cas de sofrir un d'ells al nostre territori”.

Salom ha recordat que “el fanatisme yihadista ens va copejar molt d'a prop el passat estiu, al nostre país, en el cor de Catalunya, causant el terror i el caos en la nostra societat… Passem moments molt durs, tibants i difícils, però les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i les policies locals i autonòmiques es van posar al servei de tota Espanya,  demostrant un compromís i un esperit de col·laboració exemplar”.

Arran d'aquell cop, “el Govern d'Espanya no s'han quedat mà sobre mà… tot el contrari. Des de llavors hem estret la col·laboració entre la Policia Nacional i la Guàrdia Civil amb els cossos de seguretat europeus, d'una banda; i amb les policies locals al nostre territori, en sòl espanyol, per un altre. Cadascun dins de les seves competències, però tots junts en la prevenció i protecció antiterrorista”, ha afegit.

Seguint les pautes marcades pel Govern d'Espanya, les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat han anat mantenint xerrades i cursos de formació com el d'avui, “amb l'únic objectiu de compartir  experiències, línies de treball i actuació per augmentar la seguretat preventiva en tots els llocs d'especial rellevància turística, que a les nostres Illes són molts, perquè la barbàrie terrorista no condicioni la nostra vida en pau i llibertat”, ha afirmat la delegada.

Salom valora positivament que tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil segueixin “formant-se, compartint hores de treball amb companys, amb les policies locals” amb un objectiu comú.


Absoluta confiança en el treball policial

La delegada ha recordat que el Govern manté el nivell 4 d'alerta antiterrorista des de l'estiu de 2015 i, “en els gairebé dos anys que portem d'aquesta legislatura, les FFCCSE han detingut a Espanya a 125 ciutadans acusats per terrorisme yihadista més altres 22 anés de les nostres fronteres. En total, 147 detencions”.

A Balears tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil, en col·laboració amb cossos europeus, han dut a terme fins a 3 operacions contra el terrorisme yihadista, l'última d'elles i més important el passat mes de juny de 2017, en la qual van ser detingudes 6 persones per integració en l'organització terrorista DAESH.

“Balears té en la seguretat una dels seus senyals d'identitat, comptem amb molts i bons professionals que treballen sense descans per donar-nos a tots tranquil·litat i benestar, molts que veiem i uns altres que no veiem però que també dediquen moltes hores”, ha afegit Salom, qui ha reiterat el seu “total i absoluta confiança en el treball que desenvolupen les  Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat”.

Després de les conferències d'avui, demà està prevista la participació del magistrat de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, en unes jornades que seran clausurades pel cap superior de la Policia Nacional en Balears, Antonio Jarabo.