Salom: “Amb l'obsessió del Govern balear pel català estem perdent bons professionals i ens resta competitivitat”

Salom, amb els representants del CSIF

17/04/2018

La delegada del Govern ha mantingut una reunió amb el president nacional del sindicat CSIF, Miguel Borra


La delegada del Govern en Illes Balears, Maria Salom, s'ha reunit avui amb el president nacional del sindicat CSIF, Miguel Borra, i el seu homòleg del CSIF-Balears, Andreu Bou, els qui els han traslladat la seva preocupació per la política lingüística del Govern balear en relació al decret que regula el català per treballar en la sanitat pública. Salom considera que “amb aquesta obsessió del Govern balear pel català estem perdent bons professionals i ens resta competitivitat”.

En la trobada, sol·licitat pel CSIF, el seu president ha transmès a la delegada la seva preocupació per la situació sanitària en la qual es pot veure Balears amb l'exigència del català. Segons Borra, “entenem que Balears és una CCAA deficitària quant a funcionaris en la sanitat, que ha d'atreure metges i infermers i amb mesures d'aquest tipus els ciutadans poden veure minvada la seva assistència en els propers mesos. Van a faltar professionals i es poden augmentar en demasía les llistes d'espera”.

Sobre aquest tema, Salom creu que “el fet de demanar com a requisit el catán per a la sanitat no és el correcte. Necessitem bons metges, no que sàpiguen català. Sembla que el Govern està obsessionat amb el català, arribant a absurds… ara resulta que Chopin no hagués pogut tocar en la Simfònica malgrat viure a Valldemossa perquè no saber l'idioma. Crec que hem de posar una mica de seny a l'hora d'aplicar segons quines normes”.


“Estem a favor de la carrera professional”

En relació a la carrera professional dels funcionaris, l'altre assumpte tractat en la reunió, la delegada ha reiterat que “tots estem d'acord amb la carrera professional. És bé que s'apliqui, que hi hagi una millora salarial, però complint les normes. Si és així, no hi ha cap problema”.

Tant la delegada com el president del CSIF han posat en valor el pacte aconseguit a nivell nacional entre el Govern i els sindicats que suposa una  pujada salarial per als treballadors públics de tota Espanya d'un 8’7% en els propers 3 anys. “Evidentment aquí cap que s'apliqui correctament la carrera professional”, ha assegurat Salom.

Una altra qüestió és la carrera professional aplicada a diversos ajuntaments de Balears, actualment en suspens en alguns consistoris per decisió judicial. “En aquest cas no tenen cobertura legal per aplicar-la”, ha afegit la delegada.

Salom ha recordat que “tenim molts funcionaris d'Espanya que no volen venir a Balears per diferents motius, entre ells perquè a les escoles s'exigeix el català i hi ha molta gent amb fills en edat escolar que no vol venir. També hem de treballar a millorar el plus d'insularitat, estem en això, però hi ha altres qüestions en les quals hauríem d'arribar a acords per fer-les més fàcils”.

Finalment, la delegada ha manifestat que “tota la política balear no ha de passar només pel català, hi ha moltes més coses i més importants”.