Els PGE 2018 milloraran les pensions de 110.000 ciutadans i augmentaran els salaris de 38.000 funcionaris a Balears

03/04/2018

La delegada del Govern, Maria Salom, ha fet una primera valoració dels comptes públics presentats avui, que són “positives per seguir creixent, creant ocupació i milloren la qualitat de vida de les famílies, els joves i els empleats públics”


La delegada del Govern en Illes Balears, Maria Salom, ha fet avui una primera valoració del Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) 2018 presentat aquest matí pel ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, destacant que el Govern “manté la despesa social com a prioritat i que són uns comptes per continuar amb la recuperació econòmica i la creació d'ocupació”.

En els últims anys s'han creat un milió i mitjà de llocs de treball i l'objectiu del Govern d'Espanya és que treballin 20 milions de persones en 2020. Els PGE 2018 inclouen una pujada de les pensions més baixes i de les de viduïtat, l'equiparació salarial de les FFCCSE, la pujada gradual dels sous dels funcionaris fins a un 8’7% en 3 anys, augmenten el permís de paternitat i també pugen el finançament de les Comunitats Autònomes en 4.300 milions d'euros. “Són uns pressupostos de l'ocupació, dels pensionistes, dels joves i de les famílies, unes compte beneficioses per a tots els espanyols, per al benefici comú”, ha assenyalat Salom.

Les pujades salarials per als funcionaris de totes les administracions, l'augment en l'oferta pública d'ocupació i l'equiparació salarial completa de tots cossos de seguretat de l'Estat… “també es veurà reflectit a Balears”, ha destacat la delegada. A les Illes, 38.000 funcionaris veuran augmentats els seus sous gradualment en els propers 3 anys.

Les pensions mínimes i les no contributives creixeran un 3%. Les pensions de viduïtat pujaran un 2%. Altres pensions d'import inferior als 12.000 euros bruts anuals experimentaran increments d'entre el 1% i l'1,5%.

En Balears la pujada de les pensions no contributives afectarà a gairebé 8.000 jubilats; la pujada de les pensions contributives (en els seus diferents trams) afectarà a 95.000 pensionistes, la majoria amb pensions mínimes; i la pujada de la pensió de viduïtat tindrà 7.200 beneficiaris.

En total, 110.000 pensionistes de Balears veuran millorada la seva pensió amb l'aprovació d'aquests PGE.


Afavoreixen rendes baixes i famílies

Els comptes públics destinaran 3.000 milions d'euros per afavorir a les rendes baixes i mitjanes i a les famílies. Contemplen deduccions d'1.000 euros anuals en l'IRPF per despesa de guarderia, 1.200 euros per cònjuge amb discapacitat i la deducció per família nombrosa s'incrementa en 600 euros anuals a partir del quart fill, inclusivament.

El pressupost també conté una actualització del finançament de les administracions autonòmiques per valor de 4.300 milions d'euros, que aniran destinats a finançar la sanitat, l'educació i prestacions socials i els serveis públics fonamentals. “És el pressupost que té major dotació històrica per al finançament de les nostres comunitats i garanteix que els ajuntaments puguin aplicar el seu superàvit per facilitar l'accés a serveis públics fonamentals i millorar la qualitat de vida dels ciutadans”.

L'Oferta d'Ocupació Pública presentada és la conseqüència dels acords aconseguits amb els sindicats. En els PGE 2018 la taxa de reposició aconsegueix el 100%, fins i tot percentatges superiors  quan es tracta de serveis públics absolutament bàsics. En el cas de les Forces de Seguretat de l'Estat el percentatge de reposició és el 115%. S'aproven la convocatòria de:

  • 2.163 efectius per a les Forces Armades (1.179 d'accés lliure i 984 de promoció interna);
  • 3.200 places per al cos de Policia (3.000 d'accés lliure i 200 de promoció interna), i 2.575 en la Guàrdia Civil (de 2.095 accés lliure i 480 de promoció interna).

Finalment, els PGE 2018 inclouen 44 milions d'euros per a Balears en les partides dels diferents ministeris (excepte Foment), un 6’83% més que els de 2017. Per la seva banda, el Ministeri de Foment inclou 294,7 milions de € para inversions a Balears, un 21,9% més que els PGE 2017 (241,7), que es destinaran a millores en aeroports, ports, carreteres, habitatge i les subvencions al transport de passatgers i mercaderies.