La Policia Nacional deté a Mallorca als responsables d'una empresa càrnia per distribuir aliments en mal estat

28/03/2018

En l'operació s'han intervingut més de 50 tones de productes congelats caducats, alguns des de fa més de tres anys, que es distribuïen en restaurants, hotels i centres escolars de l'Illa


Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb el servei de Seguretat Alimentària de la direcció general de Salut Pública i Participació del Govern balear, han detingut a Mallorca a l'amo d'una empresa càrnia i a dues dels seus encarregats per la distribució d'aliments l'estat dels quals posava en perill la salut pública dels consumidors.

En l'operació s'han intervingut 50 tones de productes congelats caducats i manipulats que es distribuïen en restaurants, hotels i centres escolars de la Illa. Els detinguts canviaven i falsificaven les etiquetes originals, descongelaven els productes en aigua calenta o els afegien vísceres i sang de porc per augmentar el seu pes, arribant a detectar el bacteri de la “salmonella” en una partida de carn.

Als tres arrestats se'ls imputa, presumptament, un delicte contra la salut pública, falsedat documental, delictes contra els treballadors i contra la seguretat social.


Més de 50 tones de productes congelats caducats en dues naus

Les recerques es van iniciar a principis del mes de març. Els agents van tenir coneixement que una empresa cárnica, situada en el terme municipal de Marratxí, pogués estar incomplint la normativa sanitària sobre la distribució i magatzematge d'aliments a més d'atemptar contra els drets dels treballadors. Els agents van realitzar un mínim de set visites a les instal·lacions de l'empresa cárnica així com a proveïdors i a establiments clients de la mateixa.

Després de fer les pertinents indagacions, es van delimitar dues naus industrials, una propietat de l'empresari i un espai llogat en una segona nau, on es van detectar nombroses irregularitats sanitàries i laborals.

En el registre de la nau propietat de l'empresari, es va localitzar una càmera de congelació que contenia més de 30.000 quilos de carn congelada caducada, modificada, manipulada, sense identificació o sense traçabilitat. Així mateix es van trobar nombrosos productes alimentaris com a llaunes en conserva, salmó fumat, polp cuit i uns altres comestibles la  data dels quals de caducitat es trobava vençuda, en alguns casos des de feia 3 anys.

Durant l'operatiu es precinto un espai que l'empresari tenia llogat en una nau de Palma. En ella guardava uns 7.000 quilos de carn congelada que igual que les anteriors es trobaven caducades o sense etiqueta.

Les recerques realitzades van acreditar que, si ben el producte en els seus inicis era bé, l'empresa no respectava la normativa sanitària d'emmagatzematge i distribució del mateix, arribant a  descongelar productes cárnicos en aigua calenta i venent productes frescos caducats falsificant les etiquetes originals.


Distribuïda en restaurants, hotels i centre escolars

Entre els seus clients tenien diferents restaurants, hotels i nombrosos centres escolars de Mallorca. Els agents van poder constatar que, en diverses ocasions, quan coneixien que els seus clients no controlaven el pes de la compra, abusaven d'aquesta confiança per facturar-li un pes superior al realment lliurat.

Si un client retornava gènere a causa que el mateix es trobava en mal estat, optaven per llevar o netejar les parts afectades del producte per tornar a ser congelat i, posteriorment, subministrat a un altre client de forma directa o en carn picada.

La falta d'higiene dels aliments es va poder comprovar en detectar el bacteri de 'salmonella' en una partida de carn picada de vedella a la qual, a més, havien afegit vísceres i sang de porc per augmentar el seu pes.

Les deficiències sanitàries observades constitueixen un perill per a la salut pública pel que, en diferents actuacions, es va ordenar la suspensió d'activitats, es van precintar congeladors i es van immobilitzar unes 50 tones de productes. Actualment, l'activitat segueix suspesa.


Delicte contra els drets dels treballadors i frau a la Seguretat Social

Durant les recerques s'ha pogut determinar com de forma continuada els detinguts incomplien la normativa legal dels drets dels treballadors, amb jornades de 60 hores setmanals en algunes ocasions, sense dret a pagues extres i en alguns casos a vacances, obligant als treballadors a signar nomines per imports superiors als quals realment cobraven.

Els empleats eren obligats a adquirir el seu propi material per poder realitzar les seves funcions laborals de manera segura, arribant a comprar-se els seus ganivets i guants metàl·lics per al tall de carn, així com roba per al treball en fred, i fins i tot en algun cas, aportar el seu vehicle particular no refrigerats per transportar el gènere.