La Delegació intensifica la lluita contra el frau a la Seguretat Social i les empreses fictícies

20/11/2012

Entre el gener i l’octubre de 2012 s’han detectat a Catalunya 1.670 empreses fictícies després de multiplicar-se el número de inspeccions

 

La Delegació del Govern a Catalunya ha realitzat en els últims mesos un intens treball de coordinació de l'Administració General de l'Estat en la seva lluita contra l'ocupació irregular i el frau a la Seguretat Social. Fruit d'aquest esforç és la detecció per part de la Inspecció de Treball i la Seguretat Social de 8.206 treballadors que prestaven serveis laborals sense estar donats d'alta en la Seguretat Social, després de 23.202 inspeccions realitzades entre el gener i l’octubre d'aquest any. En aquest mateix període s'han detectat un total d'1.670 empreses fictícies creades per obtenir pensions i subsidis fraudulentament.

 

En 2011 es van realitzar 5.899 inspeccions amb un total de 2.307 casos d'ocupació en economia submergida, la qual cosa suposa un increment del 139,11% en l'últim any. En el cas de les empreses fictícies, s'ha passat d'1.752 inspeccions entre el gener i l’octubre de 2011 a 5.707 inspeccions en el mateix període d'aquest any. Així, si l'any passat es van detectar 79 empreses fictícies, la xifra es multiplica fins a les 1.670 en 2012, la qual cosa suposa un increment del 2.113,9%.

 

Des de la posada en marxa pel Ministeri d'Ocupació del Pla de Lluita contra l'Ocupació Irregular i el Frau en Seguretat Social, s'han creat equips de treball especialitzats en economia irregular.

 

 

Aquests equips, integrats per personal de la Inspecció de Treball de l'Estat realitzen les actuacions d'inspecció i control en col•laboració amb la Policia Nacional, Mossos d'Esquadra i diverses policies locals, entre elles la Guàrdia Urbana de Barcelona.

 

La intensificació en les tasques d'inspecció de treball responen a un triple objectiu: protegir els drets dels treballadors, evitar que es defraudi a la Seguretat Social i protegir a les empreses que compleixen amb les seves obligacions respecte a les incomplidores, tal com en el seu moment va destacar el Subdelegat del Govern a Barcelona, Emilio Ablanedo.

 

Aquest esforç coincideix amb la voluntat del Govern d'Espanya de lluitar contra el frau en la Seguretat Social, que es plasma en el Projecte de Llei aprovat en comissió parlamentària el 15 de novembre.

 

Amb el Pla de Lluita contra l'Ocupació Irregular i el Frau que està a la base d'aquest projecte de llei el Govern pretén lluitar contra l'economia submergida i contra l'aplicació indeguda de bonificacions en la cotització social, així com evitar que es percebin indegudament pensions i subsidis.

 

Nota de premsa